Om Thaiboxning

Thaiboxning, eller Muay Thai, är en kampsport från Thailand och även Thailands nationalsport. Den har funnits sedan 1200-talet och har sin grund i de gamla siamesiska krigskonsterna Krabi Krabong och Muay Boran.  Thaiboxning har blivit en mycket populär kampsport och idrott och det hat bildadts flera internationella thaiboxningsförbund över hela världen.

I traditionell thaiboxning är utövaren tillåten att använda slag, sparkar knän och armbågar. Sporten kallas även ”The art of eight limbs” då utövaren använder sig av de åtta kontaktpunkterna händer, vader, knän och armbågar för att besegra sin motståndare. I Thailand pågår en match i fem ronder om tre minuter vardera. I vissa länder är matcherna kortare och man har också förbjudit tekniker som armbågar och knän mot huvudet.

Kampen sker i en boxningsring med en huvuddomare som kontrollerar fighten, samt två domare som står utanför ringen. Fightern har normalt två sekonder i sin ringhörna som coachar och ombersörjer fightern. Precis som i traditionell boxning och kickboxning tillämpas viktklasser. En match kan vinnas på poäng, teknisk knockout (TKO) eller knockout.

Källa: thai.nu och wikipedia

Annonser